niedziela, 17 maja 2009

IV Międzynarodowy dzień Celiakii

Wczoraj byłem na konferencji z okazji IV Międzynarodowego Dnia Celiakii. Organizowała go Małgorzata Źródlak, wspaniała kobieta, przewodnicząca Stowatrzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie bezglutenowej. Muszę przyznać, że nawet dla mnie konferencja była ciekawa i mogłem się na niej dowiedzieć interesujące rzeczy. Wreszcie po 50 latach dyskusji i kontrowersji odnośnie owsa, jak zwykle rewelacyjna doktor Hanna Gregorek z Centrum Zdrowia Dziecka wyjaśniła o co chodzi. Otóż wg najnowszych badań z wykorzystaniem najnowocześniejszego warsztatu biologii molekularnej owies, a w szczególności prolamina owsa, białko awenina, nie zawiera glutenu, tzn. toksycznej sekwencji 33 aminokwasów glutaminy i proliny:

LQLQPFPQPQLPYPQPQLPYPQPQLPYPQPQPF,

a w szczególności sekwencji 5 aminokwasów QQPFP. Natomiast wg testów dr. Gregorek nasze, polskie płatki owsiane są zanieczyszczone jęczmieniem i przeciętnie zawierają 80 mg glutenu na 1 kg. Niemniej jednak w USA i Kanadzie wyhodowano owies specjalnie czysty, tzn. bez jęczmienia, żyta i pszenicy i okazało się, że tak wyhodowany owies nie zawiera glutenu. Tak więc koniec dyskusji na temat glutenu w owsie.

No oczywiście podczas konferencji byli producenci i wystawcy, produktów bezglutenowych. Przebojem okazały się specjalne komunikanty o zawartości glutenu poniżej 17 mg/kg, co oczywiście zaspokoiło zarówno wymogi liturgiczne, jak i zdrowotne. Podczas konferencji, oprócz obiadu, można było pojeść różne smakołyki, napoje itd. Oczywiście wszystko bezglutenowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz