czwartek, 25 marca 2010

Czy jesteś chroniony przed białkiem mogącym uszkodzić twoje serce?


Istnieje wiele szkodliwych oznak mogących pomóc w walce z chorobami serca: cholesterol, ciśnienie krwi, poziom białka CRP, żeby wymienić niektóre. Podczas gdy wiele z nich stanowią łatwo rozpoznawalne czerwone flagi ostrzegające przed problemami i znajdują się na czele listy rutynowych analiz, jeden czynnik poważnego ryzyka chorób serca, jest niedoceniany podczas wykonywania takich badań, pomimo, że wiadomo, że zaburzenie jego poziomu jest również zagrożeniem śmiertelnym.


Fibrynogen jest białkiem, które produkowane jest w twojej wątrobie i jest odpowiedzialne za zdolność twojej krwi do krzepnięcia. Oczywiście, właściwy poziom tego białka jest zasadniczy, gdyż bez fibrynogenu, twoje ciało nie byłoby zdolne do zagojenia nawet najdrobniejszego zadrapania. Z drugiej jednak strony, jego nadmiar może być równie niebezpieczny, a nawet w długim okresie może stanowić pewnego rodzaju bombę z opóźnionym zapalnikiem [1].


Badania wykazały, że podwyższony poziom fibrynogenu jest silnie powiązany z ryzykiem chorób serca, tak samo jak nadciśnienie, stan zapalny, otyłość, palenie tytoniu, chroniczny stres i cukrzyca – powodujące wzrost zarówno agregacji płytek krwi i powstawania skrzepu, które prowadzi do zawału serca, udaru mózgu, czy zatoru płuc [2-4].


Co dodatkowo pogarsza sytuację, to fakt, że poziom fibrynogenu w sposób naturalny podnosi się ok. 25 mg/dL na każdą dekadę życia – a być może nawet więcej, jeśli prowadzisz nieaktywne, siedzące życie. A to oznacza, że utrzymywanie pod kontrolą tego czynnika krzepnięcia staje się krytyczne bez względu w jakim przedziale ryzyka chorób serca się znajdujesz [5]. Niestety wielu lekarzy nie zaleca badania poziomu fibrynogenu, dlatego, że jeśli wynik badania wykaże podwyższony poziom, to oni nie wiedzą, jak na to zareagować.


Szczęśliwie, jeśli uzupełnisz swoją dietę o wybrane dodatki, może to spowodować radykalną poprawę. Jednym z tych dodatków jest nattokinaza –naturalny enzym pochodzący z japońskiego dania natto, które jest zrobione z fermentowanej soi. Nattokinaza posiada unikalną zdolność do przecinania fibryny, tym samym pomagając usunąć niebezpieczne skrzepy, które się tworzą na ściankach twoich naczyń i zapobiegając zgrubieniu tętnic, które towarzyszy miażdżycy [6-8]. Badania kliniczne wykazały, że suplementacja 1,3 gramów tego nowego enzymu trzy razy dziennie może znacząco zaindukować aktywność fibrynolityczną w twoim ciele przez dwie do ośmiu godzin [9].


Innym kluczowym komponentem w walce z nadmiarem fibrynogenu jest znana przyprawa domowa kurkuma (Ostryż długi, Curcuma longa, L). W jednym badaniu wykazano, że u pacjentów z podwyższonym poziomem fibrynogenu, po suplementacji zaledwie 20 mg kurkuminy (ekstraktu z kurkumy) dziennie nastąpił znaczny spadek poziomu fibrynogenu w ciągu zaledwie 15 dni [10]. W późniejszych badaniach naukowcy potwierdzili te wyniki wykazując również znaczny spadek peroksydacji lipidów powodujących zatykanie arterii, który to spadek gra równie żywotną rolę w zapobieganiu chorób serca [11].


Oczywiste jest, że powinieneś unikać suplementacji z nattokinazą, jeśli zostałeś zdiagnozowany jako mający zaburzenia krwawienia (takie jak hemofilia) lub cierpisz na inne problemy związane z krwawieniem, takie jak choroba wrzodowa, niedawne operacje chirurgiczne, etc. Podobnie należy wykazać dużą ostrożność w wypadku zażywania leków przeciwzakrzepowych takich jak heparyna, czy pochodne kumaryny np. Acenokumarol, lub inne leki tzw. rozcieńczające krew.


Piśmiennictwo:

  1. Goodman E, Dolan LM, Morrison JA, Daniels SR. Factor analysis of clustered cardiovascular risks in adolescence: obesity is the predominant correlate of risk among youth. Circulation. 2005 Apr 19;111(15):1970-7.
  2. Clays, E. Journal of Occupational and Environmental Medicine, September 2005; vol 47: pp 878- 883. News release, American College of Occupational and Environmental Medicine.
  3. Kannel W. B., Wolf P. A., Castelli W. P., D’Agostino R. B. Fibrinogen and risk of cardiovascular disease. The Framingham Study Vol. Vol. 258 No. 9, September 4, 1987.
  4. Heinrich, J. et al. “Fibrinogen and factor VII in the prediction of coronary risk.” Arterioscler Thromb 1994, 14:54-59.
  5. Hager, K. et al. “Fibrinogen and Aging.” Aging (Milano) 1994, 6:133-38.
  6. Fujita M, Hong K, Ito Y, et al. Thrombolytic effect of nattokinase on a chemically induced thrombosis model in a rat. Biol Pharm Bull 1995;18:1387-91.
  7. Suzuki Y, Kondo K, Matsumoto Y, et al. Dietary supplementation of fermented soybean, natto, suppresses intimal thickening and modulates the lysis of mural thrombi after endothelial injury in rat femoral artery. Life Sci 2003;73:1289-98.
  8. Suzuki Y, Kondo K, Ichise, H, et al. Dietary supplementation with fermented soybeans suppresses intimal thickening. Nutrition 2003;19:261–4.
  9. Urano T, Ihara H, Umemura K, et al. The Profibrinolytic Enzyme Subtilisin NAT Purified from Bacillus subtilis Cleaves and Inactivates Plasminogen Activator InhibitorType 1. J Biol Chem 2001;276:24690-6.
  10. Ramirez-Bosca A, Soler A, Carrion-Guiterrez MA, Mira DP, Zapata JP, Diaz-Alperi J, Bernd A, Almagro EQ, and Miquel J. An hydroalcoholic extract of Curcuma longa lowers the abnormally high falues of human-plasma fibrinogen. Mech Aging Dev. 2000; 114:207-220.
  11. Miquel J, Bernd A, Sempere JM, Diaz-Alperi J, Ramirez A. The curcuma antioxidants: pharmacological effects and prospects for future clinical use. A review. Arch Gerontol Geriatr. 2002 Feb;34(1):37-46.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz