W ubiegły weekend odbyły się Targi książki, na których odkryłem wspaniałą książkę
Davida Perlmuttera „Grain
Brain - Zbożowa głowa”.
Dopiero zacząłem ją czytać, a już znalazłem w niej tak wiele rzeczy, które znają czytelnicy mojego bloga na temat glutenu i przemysłu farmaceutycznego.Poniżej cytuję fragmenty ze wstępu książki, będącej światowym bestsellerem.
Autor, znany lekarz neurolog, pisze:
Dla ścisłości, to nie jest książka
o celiakii (rzadkiej chorobie autoimmunologicznej związanej z
nietolerancją glutenu, którą dotknięta jest niewielka liczba
ludzi). Jeśli ktoś jednak sądzi, że nie musi dalej czytać, bo
nie zdiagnozowano u niego żadnej choroby ani nie ma nietolerancji
glutenu, nalegam, żeby nie przerywał lektury. Poruszony tu temat
dotyczy każdego. Nazywam gluten „cichą zarazą”, która
zupełnie niezauważenie powoduje trwałe szkody.
(…) Dlaczego tak niewiele wiemy o
sposobach zachowania zdrowia mózgu? Czy dlatego, że mózg wiąże
się z mglistym pojęciem umysłu i opacznie sądzimy, że nie
podlega kontroli? A może to firmy farmaceutyczne z premedytacją
zniechęcają do przekonania, że styl życia w znaczący sposób
oddziałuje na zdrowie mózgu? Lojalnie ostrzegam: nie mam zbyt wiele
dobrego do powiedzenia o przemyśle farmaceutycznym. Znam zbyt wiele
historii ludzi, których wykorzystał zamiast im pomóc.
(...) To książka o zmianie sposobu
życia, której można dokonać natychmiast, żeby zachować zdrowy
mózg i jasność rozumowania, znacznie zmniejszając ryzyko ciężkiej
choroby w przyszłości.
Dalej autor pisze, że jego program
może pomóc m. in. w następujących przypadkach:
- ADHD
- lęk i chroniczny stres
- chroniczne bóle głowy i migreny
- depresja
- cukrzyca
- epilepsja
- problemy z koncentracją
- stany zapalne, w tym artretyzm
- bezsenność
- problemy z trawieniem, w tym celiakia, nadwrażliwość na gluten, i zespół jelita drażliwego
- kłopoty z pamięcią i łagodne zaburzenia poznawcze, częśto stanowiące wstęp do choroby Alzheimera
- zaburzenia nastroju
- nadwaga i otyłość
- zespół Tourette'a
Inne pozycje o tej tematyce to oczywiście znana już pozycja innego lekarza, znanego kardiologa, Williama Davisa "Dieta bez pszenicy"
Wreszcie znana również książka Josepha Mercola'i lekarza specjalisty od chorób kości, a także lekarza rodzinnego, "Dieta bez zbóż"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz